Již několikrát jsem se sektal s problémem klienta:

Volal mi německý zákazník, který má emailovou schránku na gmx.net, že mi nemůže poslat email. Prý je nedoručitelný. Co s tím?

GMX.net je jeden z nejpoužívanějších německých poskytovatelů emailových schránek, něco jako české centrum.cz. Když vám Němec z webového rozhraní svého emailu nemůže poslat zhola nic, nastává problém a dost možná tím přicházíte o zajímavého zákazníka. Nejhorší na tom je, že se o nedoručitelném emailu jen tak nedozvíte.

Konkrétní chybová zpráva v emailu vypadala zhruba takto:

A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address failed:

"info@lovecpokladu.cz":

domain has no valid mail exchangers

Tento problém se vyskytl u hostingu Wedos, ale neduhem může trpět i více hostingů.

Proč problém vzniká jak ho vyřešit?

Problém spočívá v nekompatibilitě nastavení DNS záznamů, kterým server GMX nerozumí. Zkontrolujme si např. MX záznamy u domény rekvalifikacepraha.cz, která je v současné chvíli hostovaná u Wedosu. Zajímá nás poslední řádek:

DomainTypeTTLAnswer
rekvalifikacepraha.cz.MX18001 mx-48189.m89.wedos.net.

A teď položme na výsledek mx-48189.m89.wedos.net dotaz na A záznam:

DomainTypeTTLAnswer
mx-48189.m89.wedos.net.CNAME1800we2-mx.wedos.net.

Ouha, místo očekávané IP adresy serveru, se zde ještě přepisuje doménové jméno CNAME záznamem na jiné jméno. To je porušením standardů RFC popisující funkcionalitu DNS. Většina emailových služeb si s touto odchylkou poradí, bohužel ne však GMX. Dle standardů se má adresa obsažená v MX záznamu dalším A dotazem rovnou přepsat na IP adresu.

Jak chybu opravit?

Položme si ještě jeden dotaz na A záznam pro doménu, která se objevila jako CNAME výsledek (v tomto případě we2-mx.wedos.net).

DomainTypeTTLAnswer
we2-mx.wedos.net.A180046.28.105.74

Hurá, pro tuto doménu už máme klasický A záznam s IP adresou 🙂

Tuto doménu s A záznamem tedy nahradíme místo původní hodnoty MX záznamu. Když se poté servery GMX budou ptát na MX záznamy naší domény, tak získají doménové jméno, které se dotazem na A záznam rovnou přepíše na IP adresu serveru Wedosu.

Proč to Wedos dělá?

Zřejmě kvůli snazší údržbě serverů, aby se snáze mohly migrovat služby na jiné fyzické servery. V dubnu 2014 jsem psal do kontaktního formuláře Wedosu a dostalo se mi podobné odpovědi a že začnou pracovat na nějakém řešení.

Tak jsem zvědav, kdy se dočkáme…

Tomáš Kouba

Jednatel Net Magnet s.r.o.