Aktuální karanténa je už skoro za námi. Už nikdy žádná omezení? Pochybuji. Na podzim se klidně může situace vyvíjet tak negativně, že vláda nařídí další karanténu a všichni si opět dají home office na pár týdnů.

Co vidím však pravděpodobněji, jsou krátké home office na pár dní. Jakmile někdo z kanceláře začne mít příznaky nákazy, tak by asi všichni kolegové raději měli zůstat doma, než si dotyčný dojde na testy a vyvrátí podezření nákazy novým koronavirem. Po případném prokázání samozřejmě na test musí všichni.

Luxusní home office

Luxusní home office (by Roberto Nickson on Unsplash)

Jak efektivně pracovat z domu?

Firma Gitlab, která vyvíjí nástroj na verzování software a má aktuální hodnotu okolo 68 miliard Kč, funguje již od založení kompletně remote. Žádné kanceláře, žádný neustálý dohled zaměstnanců. Jak to dělají?

Gitlab sespsal mnoho veřejně přístupných manuálů a doporučení na práci z domu, kterými se řídí jeho zaměstnanci. Stojí za přečtení i pro ostatní firmy.

Hlavní poselství a principy vzdálené práce shrnuli v Remote manifestu. Trochu ho doplním o vlastní poznatky:

  1. Pracujte odkudkoli
    Co vzít notebook na chvíli na terasu a ozvlášnit si pracovní den? Nebo se naopak zavřít do místnosti a mít konečně klid na práci? Třeba tak přijdete na myšlenky, které by vás v rušné kanceláři ani nenapadly.
  2. Komunikujte asynchronně
    Nesnažte se 1:1 napodobit práci v kanceláři. Raději používejte systémy, které asynchronní komunikaci umožní. Všem ve firmě přístupné úložiště a editace dokumentů (např. Google Drive), projektový systém (např. Trello), interní chat (např. Slack) a videohovory (např. Google Hangouts) jsou základními nástroji, které vám umožní asynchronně komunikovat.
  3. Dodejte práci jakmile je hotova
    Nečekejte na další meeting a využijte asynchronní komunikaci.
  4. Používejte videohovory
    Bez fyzické přítomnosti v kanceláři je lepší klasické telefonní hovory nahrazovat videohovory.
  5. Denní synchronizace
    Každé ráno si všichni dejte vědět, na čem jste dělali (což Gitlab nedoporučuje na rozdíl od klasických agilních metod) a hlavně co máte v plánu na dnešek.
  6. Spojte se i v reálném životě
    Gitlab pořádá alespoň 1x za rok fyzický sjezd všech zaměstnanců. My ostatní bychom se teď také rádi scházeli, kdyby to šlo 🙂
  7. Podpořte se navzájem a poděkujte si
    V interním chatu Gitlabu používají vlákno #thanks, kde si kolegové děkují navzájem za jejich práci. Hezká iniciativa, která dlouhodobě utužuje jejich vztahy. Zatím nemáme přímo takto vyzkoušeno, každopádně nějaký kanál na odlehčení je potřeba.

Osobní produktivita

Pokud doma uděláte mnohem méně práce, můžete vyzkoušet tyto metody, které mě osobně pomáhají:

  • Měření času
    Doporučuji měřit si veškerý čas u PC a detailně měřit hlavně ten pracovní. Na automatickou detekci produktivní/neproduktivní práce a týdenní reporting používám už mnoho let skvělou aplikaci RescueTime. Jinak si všechny produktivní práce měřím v Togglu.
  • Rutina jako v kanceláři
    Stejný budík, stejné ráno, klidně i stejné oblečení, stejný hrnek. Večer vyměnit hrnek a oblečení. Tyto drobnosti pomůžou mentálně oddělit práci od volna i když sedíte stále za stejným počítačem.

Jak éra home office ovlivní trh práce?

Daleko více firem umožňovat plnohodnotnou práci z domu. Což bude dobré pro zaměstnance i firmy, které doposud neuměly moc dobře pracovat vzdáleně. Možná horší pro firmy, které už vzdáleně pracovaly, protože benefit práce z domu už nebude výjimečný.

Další zdroje

Tomáš Kouba

Jednatel Net Magnet s.r.o.