AI vám sebere práci!

AI vám naboostuje byznys!

— zhruba každý druhý článek v roce 2023

Posledních pár měsíců se v byznys a technologických kruzích mluví skoro jen o AI (umělé inteligenci).

Laik z toho musí být jelen. Tak vezme mu umělá inteligence práci nebo mu ji naopak dá?

Nejsem expert na AI, ale poslechl jsem si pár přednášek od AI výzkumníků, inženýrů i uživatelů a sám různé AI nástroje (Chat GPT apod.) používám skoro denně. Tak si dovolím z pohledu marketingu, programování a byznysu trochu odhadnout, kam by to mohlo směřovat.

💡 Nejprve je třeba si říct, že současný povyk se točí okolo umělé inteligence, která je technologicky založena na velkých jazykových modelech (LLM). Ve stručnosti to znamená, že:

  • Modely vlastně jen dokáží predikovat další slovo, které bude následovat. To ale umí setsakramensky dobře. Nemají však selský rozum, mají potíže i s jednoduchou aritmetikou.
  • Je to black-box, do kterého prakticky nelze nahlédnout, abychom zjistili, co všechno umí. Lze to jedině testovat metodou pokus-omyl.
  • Nikdo, ani top AI vědci neví, jestli můžeme v budoucnu očekávat podobný průlom jaký byl v posledním půl roce třeba s Chat GPT. (Mimochodem umělá inteligence je s námi už od roku cca 1950, ale od té doby bylo několik „AI winters“, kdy vývoj zamrznul až do roku cca 2012). Takže je možné, že budoucí modely budou sice lepší, ale ne dramaticky. Tempo vývoje mikroprocesorů se úspěšně předvídalo. AI jde bohužel špatně.

Proto zmiňovaný hype. Ostatně podle Gartneru je generativní AI jako např. Chat GPT právě na vrcholu hype fáze.

Gartner - product lifecycle umělá inteligence

Komu může AI vzít práci?

V ohrožení je každý, kdo produkuje nějaké texty nebo obrázky. Takže např.:

  • Copywriteři
  • Programátoři
  • Grafici a ilustrátoři
  • Audio-vizuální producenti
  • Datoví analytici
  • Administrativní pracovníci

Našli jste se tam? Já se trochu našel v každé této profesi 😅

Kdy můžete být „v klidu“?

  1. Do své práce vkládáte chtěnou originalitu a do dokážete do ní zahrnout celý kontext problému, který byste umělé inteligenci jen složitě předávali (ale pozor, AI můžete už dnes napojit třeba na váš e-mail).
  2. Umíte AI zapřáhnout pro své mechanické a repetitivní úkoly (o využití Chat GPT pro marketing jsme psali již dříve).
  3. Pracujete s citlivými daty a nemůžete své prompty (zadání pro AI) odesílat na cloud, kde nevíte, co se s nimi děje (např. GitHub Copilot už byl žalován, že krade kód). Ano, některé AI modely lze spustit i lokálně bez napojení na internet, ale jeho schopnosti bývají omezené a provoz může vyjít draho.

Takže Keep Calm and Carry on with AI 🦾

Tomáš Kouba

Jednatel Net Magnet s.r.o.